Barszcz czerwony z kulebiakiem: przepis na danie wigilijne
2021-03-29
trudny
90 min
4
Tradycyjny czerwony barszcz albo zupa grzybowa lubią gościć na wigilijnym stole. My proponujemy przepis świąteczny na wigilijny barszcz z kulebiakiem. Zakwas do barszczu musisz przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia zrób farsz do kulebiaka, a samą zupę ugotuj na końcu.
Polecamy również inne przepisy na wigilijny barszcz czerwony:
Barszcz czerwony z kulebiakiem,
Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem
Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,
SKŁADNIKI
- barszcz czerwony:
- 4 buraki
- 3 jabłka
- 1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 litra wody
- koper
- ziele angielskie
- sok z 1 cytryny
- ocet z czerwonego wina
- szczypta majeranku
- sól, pieprz, cukier
- kulebiak:
- 2,5 szklanki mąki
- 10 g drożdży
- łyżka oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- ćwierć kostki masła
- jajko
- 20 dag kapusty kiszonej
- 10 g grzybów suszonych (namoczonych w wodzie)
- ząbek czosnku
- 1 cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz do kulebiaka: kapustę włóż do sita i przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj z grzybami w wodzie, w której się wcześniej moczyły. Przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj do kapusty i dopraw solą oraz pieprzem.
- Zrób rozczyn drożdży z mlekiem, wodą z cukrem, solą i olejem. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Po 30 minutach połącz z mąką, zagnieć ciasto i ponownie odstaw.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt i posmaruj rozpuszczonym masłem.
- Ułóż na nim kapustę z grzybami (3 cm na brzegach pozostaw wolne). Całość zroluj. Odstaw do wyrośnięcia.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika (140 st. Celsjusza, 30 minut).
- Barszcz: zakwas wykonany z buraków, wody, kwasu z ogórków, cebuli, czosnku, soku z cytryny, jabłek, kopru i ziela angielskiego odstaw na jeden dzień. Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony? Sprawdź tutaj.
- Następnie zagotuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zakwaś octem z czerwonego wina, dodaj szczyptę majeranku. Barszcz serwuj z kulebiakiem.