Pstrąg pieczony z cukinią

2021-03-29
Pstrąg pieczony w całości z cukinią
Autor: Shutterstock Pstrąg i cukinia to duet idealny
łatwy
20 min
4

Pstrąg pieczony z cukinią to proste w przygotowaniu, lecz pełne smaku i aromatu danie obiadowe. Delikatność mięsa z pstrąga  idealnie podkreśli łagodna cukinia. Świeże zioła i orzeźwiająca cytryna dodają całości ostatniego szlifu. Pstrąg pieczony z cukinią, podawany z sosem pietruszkowym i świeżym pieczywem pasuje nie tylko na specjalne okazje.  

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg cytrynowo-ziołowy.

SKŁADNIKI

  • 2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia lub 2-3 mniejsze
  • 2-3 małe cebule lub jeszcze lepiej szalotki
  • cytryna
  • liście bazylii
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz
  •  
  • Na sos pietruszkowy:
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 zielonej papryczki chili
  • 1 malutka cebulka szalotka
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pstrągi opłukać i dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
  • Każdego pstrąga posypać 1 łyżeczką posiekanych liści bazylii i natrzeć 1 łyżką oliwy oraz 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Drugi ząbek czosnku rozgnieść na desce i włożyć do środka ryby. Dodać też po 1 plasterku cytryny.
  • Cukinię pokroić w paski, cebulę na ósemki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z łyżką oliwy.
  • Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Ryby położyć w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Obłożyć warzywami i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (mniejsze).
  • W międzyczasie przygotować sos pietruszkowy: natkę opłukać, oderwać liście i włożyć do pojemnika blendera lub rozdrabniacza, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pozbawioną pestek i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili, pokrojoną w kostkę cebulkę. Wlać oliwę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem i zmiksować pozostawiając malutkie kawałeczki składników.
  • Pstrągi podawać prosto z pieca z sosem pietruszkowym i świeżą bagietką.