Rolada z karkówki faszerowana kapustą - przepis siostry Anastazji

2021-03-29
Rolada z karkówki faszerowana kapustą - przepis siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Rolada z karkówki faszerowana kapustą - przepis siostry Anastazji
łatwy
30 min
4

Doskonały odświętny przepis na roladę z karkówki faszerowanej kapustą trzeba koniecznie wypróbować i włączyć do jadłospisu. To danie efektowne i nieskomplikowane w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 karkówki (karczku)
  • 40 dkg słodkiej kapusty
  • 3-4 suszone grzybki
  • 1 cebula
  • przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, papryka słodka, majeranek, cząber, chili, rozmaryn)
  • tłuszcz
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karczek rozciąć na całej długości, rozłożyć, rozbić na grubość ok. 1 cm. posolić i popieprzyć.
  • Kapustę lekko obgotować (ma być twarda), odcedzić, odcisnąć i zemleć.
  • Grzyby namoczyć (najlepiej w przeddzień), ugotować i zemleć.
  • Cebulę pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać zmieloną kapustę i zmielone grzyby. Wymieszać, i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku. 
  • Na rozbity płat karczku równomiernie nałożyć gotowy farsz z kapusty. Zwinąć w rulon, obwiązać bawełnianą nicią, skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez ok. 1 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C.
  • Po upieczeniu pokroić w plastry, a z powstałego wywaru można przygotować sos z mąki i śmietany. Podawać z ziemniakami z wody, kaszą, kluskami śląskimi i zestawem surówek.