Rolada z karkówki faszerowana kapustą - przepis siostry Anastazji

Rolada z karkówki faszerowana kapustą - przepis siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada z karkówki faszerowana kapustą - przepis siostry Anastazji

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Doskonały odświętny przepis na roladę z karkówki faszerowanej kapustą trzeba koniecznie wypróbować i włączyć do jadłospisu. To danie efektowene i nieskomplikowane w przygotowaniu.

Składniki

  • 1 1/2 karkówki (karczku)
  • 40 dkg słodkiej kapusty
  • 3-4 suszone grzybki
  • 1 cebula
  • przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, papryka słodka, majeranek, cząber, chili, rozmaryn)
  • tłuszcz
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karczek rozciąć na całej długości, rozłożyć, rozbić na grubość ok. 1 cm. posolić i popieprzyć.

  • Kapustę lekko obgotować (ma być twarda), odcedzić, odcisnąć i zemleć.

  • Grzyby namoczyć (najlepiej w przeddzień), ugotować i zemleć.

  • Cebulę pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać zmieloną kapustę i zmielone grzyby. Wymieszać, i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku. 

  • Na rozbity płat karczku równomiernie nałożyć gotowy farsz z kapusty. Zwinąć w rulon, obwiązać bawełnianą nicią, skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez ok. 1 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C.

  • Po upieczeniu pokroić w plastry, a z powstałego wywaru można przygotować sos z mąki i śmietany. Podawać z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi i zestawem surówek.