Przepiórki z rozmarynem - dobry przepis na przepiórki na rodzinny obiad

Przepiórki z rozmarynem - dobry przepis na przepiórki na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepiórki warto łączyć ze świeżymi ziołami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepiórki  z rozmarynem warto  przygotować ma rodzinny obiad - szczególnie, gdy  przepiórki pojawiają się w supermarketach w atrakcyjnej cenie. Mięso przepiórek jest tak delikatne, że nie wymaga kruszenia. W smaku przypomina kurczaka, ale ma intensywniejszy zapach, jest bogatsze w białko i chudsze. Ptaki są bardzo małe, ważą zaledwie ok. 150-180 g. Dlatego też przyrządzając z nich dania, trzeba przeznaczyć jedną przepiórkę na osobę.

Przeczytaj też porady Agaty Wojdy, szefowej  kuchni hotelu Bellotto, jak sprawić, by przepiórki były jeszcze smaczniejsze!

Składniki

  • 4 przepiórki,

  • 4 gałązki rozmarynu,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 4 paski skórki z cytryny,

  • sól, pieprz,

  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przepiórki umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

  • Do każdej z nich włóż gałązkę rozmarynu, ząbek czosnku i kawałek skórki z cytryny.

  • Posmaruj ptaki oliwą i oprósz solą i pieprzem.

  • Ułóż w  brytfannie wyłożonej pergaminem. Piecz przez 30-35 min.

Dziko żyjące przepiórki są objęte ochroną, ponieważ nie są zbyt liczne w Polsce. Te, które kupuje się w sklepach pochodzą więc z hodowli, mimo, że ich mięso zaliczane jest  do dziczyzny. Te niewielkie ptaki piecze się, dusi, gotuje. Wspaniały aromatyczny i delikatny w smaku rosół można z nich przygotować zaledwie w 20 minut

Ocena: 2,7