Piersi kurczaka grillowane w plastrach boczku

Piersi kurczaka grillowane w plastrach boczku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak grillowany w plastrach boczku nabiera smaku i jest mniej suchy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczysta pierś kurczaka z grilla to jest ten smak! O to, aby mięso nie wyschło, zadbają plastry boczku. Spróbuj nasz przepis na piersi kurczaka w plastrach boczku.

Składniki

  • 4 cienkie i długie plastry wędzonego boczku

  • sól, pieprz do przyprawienia mięsa

  • pół łyżeczki zmielonej ostrej czerwonej papryki

  • 4 piersi kurczaka podobnej wielkości

  • olej do natarcia kurczaka

  • 1 - 2 łyżki ostrej przyprawy do grilla

Przygotowanie krok po kroku:

  • Plastry boczku posyp lekko solą, pieprzem oraz ostrą zmieloną papryką. Piersi kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj olejem oraz przyprawą do grilla. Odstaw na godzinę do lodówki lub w chłodne miejsce.

  • Każdą porcję kurczaka owiń ściśle plastrem boczku. Zepnij wykałaczką (wcześniej dobrze zwilż wykałaczki wodą, by nie przypaliły się podczas grillowania). Boczek dodatkowo posmaruj olejem.

  • Rozpal grill. Ruszt natłuść olejem. Roladki grilluj około pół godziny, co pewien czas przewracając je na bok, by równomiernie się zarumieniły.

  • Gotowe danie podawaj ze świeżym pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami oraz ze świeżymi warzywami (zieloną sałatą, pomidorami, ogórkami).

Ocena: 3,7