Łopatka wołowa z miodem i marchewką duszona na piwie

2021-03-29
Łopatka wołowa z miodem i marchewką
Autor: Shutterstock Łopatka wołowa z miodem i marchewką to propozycja na rodzinny obiad.
średni
180 min
4

Harmonia smaków w najlepszym wydaniu: soczyste mięso wołowe, słodycz miodu i piwna goryczka podkreślona aromatem przypraw. To propozycja zarówno na rodzinny obiad, jak i większą imprezę. Danie, któremu trzeba dać czas... ale naprawdę warto.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym smalcem. Smażyć kilka minut na mocnym ogniu, przekręcając od czasu do czasu, aby się równo zrumieniły.
  • Podsmażone mięso wyjąć do innego naczynia, a do rozgrzanego garnka wrzucić obraną i pokrojoną w półtalarki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj miód, pokruszony piernik i piwo. Dopraw solą i pieprzem
  • Wrzuć mięso znów do garnka, dodaj pokrojoną drobno natkę, tymianek i liście laurowe. Wołowinę należy dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 3 h.
  • Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę. Podajemy z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi.