Kurczak pieczony w ziołach - przepis

Kurczak pieczony w ziołach - przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kurczak pieczony ze świeżymi ziołami ma niepowtarzalny smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony kurczak – proste danie dla całej rodziny. Kurczak pieczony w całości i podany na stół ładnie się prezentuje i przyciąga zapachem. Jest dobrą propozycją zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację dla przyjaciół. Podajemy przepis na kurczaka pieczonego w świeżych ziołach.

Składniki

  • kurczak (wielkość kurczaka może być dowolna, zależnie od zapotrzebowania)

  • 2 gałązki świeżego majeranku

  • 5 łyżek masła

  • 2 gałązki najlepiej świeżego rozmarynu

  • natka pietruszki

  • łyżeczka soki z cytryny

  • łyżka mąki

  • 2 cytryny

  • ok. 7 łyżek białego wytrawnego wina

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka należy dokładnie umyć i osuszyć. W misce ucieramy masło ze świeżymi ziołami: majerankiem i rozmarynem, pietruszką, a także sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę tej ziołowej mieszanki wkładamy do środka kurczaka.

  • Drugą połową nacieramy kurczaka z zewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do brytfanny żeliwnej lub naczynia żaroodpornego i do piekarnika.

  • Kurczaka pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 220ºC. Po upływie tego czasu kurczaka obracamy na drugą stronę, obniżamy temperaturę piekarnika do 180°C i pieczemy kolejne 20 minut do pół godziny, aż kurczak nabierze złocistego koloru.

  • W tym czasie warto kurczaka oprószyć delikatnie mąką i polać kilkoma łyżkami wrzątku. W  trakcie pieczenia można kilka razy polać kurczaka powstałym w naczyniu sosem.

  • Sos powstały podczas pieczenia kurczaka wlewamy do małego garnka, dolewamy do niego wino, odrobinę masła i zagotowujemy – ten sos wykorzystujemy do polania przyrządzonego kurczaka.

Oprócz rozmarynu i majeranku, które zaostrzają smak kurczaka i są wyjątkowo aromatyczne, świetnie nadają się także: czosnek, oregano, koperek, szałwia oraz bazylia.

Ocena: 0