Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler: moczone w mleku i cebuli
2021-11-15
średni
45 min
4
Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli zyskują lepszy smak, są bardziej kruche i soczyste. Tak przygotowane kotlety to wyśmienite danie na rodzinny obiad, także odświętny. Wypróbujcie ten przepis mistrzyni gotowania Magdy Gessler i cieszcie się smakiem przepysznych koletów schabowych.
SKŁADNIKI
- 500 g schabu
- 400 ml mleka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 2 jajka rozmącone z 2 łyżkami wody do panierowania
- bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na 4 grube plastry. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem na umiarkowanie cienki kotlet.
- Cebulę pokroić w piórka. W misce układać na przemiennie kotlet schabowy, a na nim cebulę i rozmaryn.
- Całość zalać mlekiem, przykryć i odstawić do lodówki na 3 godziny.
- Po 3 godzinach wyjąć schabowe z zalewy i dokładnie je osuszyć (zalewę wylać), doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Następnie każdy kotlet obtoczyć w mące, rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać smalec lub inny tłuszcz, smażyć kotlety z obu stron na rumiano.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Polecamy inne przepisy Magdy Gessler:
Placek po węgiersku według Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji
Pieczona karkówka podana z bananami według Magdy Gessler
Botwinka według Magdy Gessler: przepis na zupę z młodych buraków