Kremowa zapiekanka z chrupiącą skorupką. Przygotujesz ją w kilka minut

Pyszna zapiekanka z kremowym kurczakiem i chrupiącym wierzchem. Jej przygotowanie jest niezwykle łatwe, a smak obłędny. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Nie ma więc na co czekać. Przygotowanie tej przepysznej zapiekanki z kremowym kurczakiem to zaledwie kilka minut.
Prosty sposób na obiad w ciągu tygodnia. Kremowa zapiekanka z chrupiącym środkiem
Pyszna zapiekanka z kremowym kurczakiem to idealny pomysł na ciekawy obiad dla całej rodziny. Z pewnością przekona ona do siebie każdego swoim miękkim wnętrzem i idealnie chrupiącą skorupką, którą zawdzięcza pokruszonym krakersom. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.
Ta zapiekanka jest niezwykle uniwersalna i świetnie sprawdzi się jako obiad, kiedy nie mamy czasu ani siły na długie gotowanie. Możemy do niej użyć różnych rodzajów mięsa (nawet tego, które zostanie nam z rosołu), najróżniejszych warzyw czy serów.
To idealny sposób, by szynko zrobić smaczne danie dla całej rodziny. Co prawda zapiekanka ta nie sprawdzi się u osób, które są na diecie, jednak wciąż jest to niezwykle sycący posiłek, który zasmakuje zarówno najmłodszym domownikom jak i tym starszym.
Najlepsze jest to, że nie ma tu długiej listy składników. Większość potrzebnych produktów znaczna część z nas znajdzie bez problemu w swojej kuchni, dzięki czemu można ją przygotować na szybko, bez konieczności pilnowania długiej listy zakupów.
SKŁADNIKI
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 400 g kurczaka
- 1 główka brokuła
- 100 g sera tartego
- opakowanie krakersów
- 50 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka gotujemy, a następnie rozdrabniamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
- W dużej misce mieszamy śmietanę, czosnek, sól, pieprz, twarożek i szczypiorek.
- Dodajemy rozdrobnionego kurczaka i brokuły.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Krakersy rozdrabniamy i mieszamy z masłem.
- Wykładamy krakersy na wierzch zapiekanki.
- Całość posypujemy serem.
- Pieczemy około 25 minut.