Kremowa zapiekanka z chrupiącą skorupką. Przygotujesz ją w kilka minut

Kremowa zapiekanka z chrupiącą skorupką. Przygotujesz ją w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Kremowa zapiekanka z chrupiącą skorupką. Przygotujesz ją w kilka minut
łatwy
10 min
4

Pyszna zapiekanka z kremowym kurczakiem i chrupiącym wierzchem. Jej przygotowanie jest niezwykle łatwe, a smak obłędny. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Nie ma więc na co czekać. Przygotowanie tej przepysznej zapiekanki z kremowym kurczakiem to zaledwie kilka minut.

Prosty sposób na obiad w ciągu tygodnia. Kremowa zapiekanka z chrupiącym środkiem

Pyszna zapiekanka z kremowym kurczakiem to idealny pomysł na ciekawy obiad dla całej rodziny. Z pewnością przekona ona do siebie każdego swoim miękkim wnętrzem i idealnie chrupiącą skorupką, którą zawdzięcza pokruszonym krakersom. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Ta zapiekanka jest niezwykle uniwersalna i świetnie sprawdzi się jako obiad, kiedy nie mamy czasu ani siły na długie gotowanie. Możemy do niej użyć różnych rodzajów  mięsa (nawet tego, które zostanie nam z rosołu), najróżniejszych warzyw czy serów.

To idealny sposób, by szynko zrobić smaczne danie dla całej rodziny. Co prawda zapiekanka ta nie sprawdzi się u osób, które są na diecie, jednak wciąż jest to niezwykle sycący posiłek, który zasmakuje zarówno najmłodszym domownikom jak i tym starszym.

Najlepsze jest to, że nie ma tu długiej listy składników. Większość potrzebnych produktów znaczna część z nas znajdzie bez problemu w swojej kuchni, dzięki czemu można ją przygotować na szybko, bez konieczności pilnowania długiej listy zakupów.

SKŁADNIKI

  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 400 g kurczaka
  • 1 główka brokuła
  • 100 g sera tartego
  • opakowanie krakersów
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka gotujemy, a następnie rozdrabniamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
  • W dużej misce mieszamy śmietanę, czosnek, sól, pieprz, twarożek i szczypiorek.
  • Dodajemy rozdrobnionego kurczaka i brokuły.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Krakersy rozdrabniamy i mieszamy z masłem.
  • Wykładamy krakersy na wierzch zapiekanki.
  • Całość posypujemy serem.
  • Pieczemy około 25 minut.
Akcja bicia rekordu Guinnessa pod barem Lussi. To najdłuższa zapiekanka na świecie!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej