Idealna wieprzowina z grilla jednak istnieje. Zainspiruj się kuchnią Majów

Idealna wieprzowina z grilla jednak istnieje. Zainspiruj się kuchnią Majów
Autor: Shutterstock.com Idealna wieprzowina z grilla jednak istnieje. Zainspiruj się kuchnią Majów
łatwy
10 min
4

Pyszna i niesamowicie cytrusowa. Ta wieprzowina z grilla to idealny sposób na ciekawy posiłek z grilla. Mięso idealnie łączy się z kwaskowością cytrusów tworząc idealnie zbilansowaną potrawę. A co najlepsze, jej przygotowanie jest niezwykle proste. Zanurz się w przysmaku z Jukatanu.

Czas na aromatyczne mięso z grilla. Poc chuc rozkocha w sobie od pierwszego kęsa

Poc chuc, czyli tradycyjne danie kuchni Majów z Półwyspu Jukatan to przepyszny sposób na grillowane mięso, które zachwyci każdego z twoich gości. Jest proste w przygotowaniu, a jego jedzenie to sama przyjemność.

To danie składa się z kilku prostych składników, które rozkochają każdego w swojej intensywności smaków. Tradycyjnie przygotowywane były na otwartym ogniu, jednak dziś wykorzystuje się do tego patelnie czy grilla.

Z czym podawać poc chuc? Sprawdzi się kilka składników

Cytrusy nie tylko nadają mięsu ciekawy aromat, ale również zmiękczają je i nadają my ciekawego, świeżego smaku. Jedną z ważnych rzeczy jest to z czym podaje się poc chuc. Jego nieodłącznym składnikiem jest marynowana cebula, którą bez problemu przygotujemy w domu.

Najczęściej podaje się je z fasolą, ryżem i tortillą, choć świetnie sprawdzi się również w wersji taco z cebulą, salsą i kolendrą. Co ważne, sama w sobie wieprzowina nie jest ostra, jednak często podaje się ją z ostrą salsą z dodatkiem habanero. 

To wspaniały pomysł na ciekawe mięso z grilla, które będzie powiem świeżości przy tradycyjnych daniach, które zazwyczaj podajemy w Polsce.

SKŁADNIKI

  • 500 g karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy sok z pomarańczy, sok z limonki, ocet, posiekany czosnek, oregano, sól i pieprz.
  • Karkówkę kroimy na cienkie plastry i wkładamy do marynaty.
  • Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Rozpalamy grilla lub patelnię grillową.
  • Mięso smażymy z każdej strony, aż będzie lekko przypieczone.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej