Kotlety mielone po szwedzku, czyli Biff Lindström [WIDEO]

 Kotlety mielone po szwedzku, czyli Biff Lindström [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety mielone po szwedzku to tania alternatywa dla zwykłych mielonych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biff Lindström, to szwedzki  przysmak, czyli  kotlety mielone na sposób skandynawski. Biff Lindström występuje w różnych wariacjach - nasz przepis jest jednak najprostszy i najmniej pracochłonny.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego,

  • 1 posiekana cebula,

  • 2 ugotowane ziemniaki,

  • 1 jajko,

  • 4 łyżki drobno pokrojonych konserwowych buraków lub w zalewie octowej na słodko,

  • 2 łyżki drobno pokrojonych ogórków konserwowych,

  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie),

  • 1 łyżeczka soli,

  • pieprz. 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane ziemniaki rozgniatamy. Kroimy drobno buraki i ogórki. W niektórych przepisach pojawiają się buraki tarte - trzeba się napracować i nabrudzić, a nie zmienia to smaku potrawy. Gdy nie mamy dostępu do konserwowych buraków, możemy skorzystać z ugotowanych.

  • Dodajemy mięso i pozostałe składnki, doprawiamy przyprawami, wszystko mieszamy i formujemy kotlety. Dokładnie tak samo jak zwykłe mielone. Smażymy na maśle po obu stronach.

  • Kotlety pysznie smakują z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, ale także z puree z gałką muszkatołową i sałatką z ogórków kiszonych z cebula i oliwą.

  • Uwaga, jest to danie domowe, nie wygląda na tyle ładnie, by podawać je na uroczystym przyjęciu. Mimo to jest pyszne!

Ocena: 5