Gołąbki - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Gołąbki - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gołąbki z ryżem i mięsem wyjdą lepsze jeśli przed ugotowaniem zalejesz je żurem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wypróbuj przepis na gołąbki Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje". Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym wyjdą idealne, jeśli zalejesz je śmietaną i żurem. Oto sposób przygotowania gołąbków według przepisu Ewy Wachowicz. 

Składniki

  • 1 biała kapusta
  • 400 g ryżu
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka żuru
  • Sól
  • Pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotuj w dużym garnku wodę, osól. Do wrzątku włóż kapustę, aby jej liście zmiękły.

  • Na patelnię wlej oliwę, wrzuć ryż i podsmaż, aż się zeszkli. Zalej go 3 szklankami wody, posól i gotuj do miękkości.

  • Ostrożnie oderwij liście z kapusty (około 15 sztuk).

  • Cebulę drobno posiekaj i zostaw na maśle, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, chwilę podsmaż, a potem przełóż do ugotowanego ryżu.

  • Ryż i cebulę połącz z mięsem, posól, popieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Z liści odkrój stwardniałe części. Na środku liścia nałóż trochę farszu i zwiń liść w gołąbka. Najpierw złóż boki, a potem zwijaj w rulon, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

  • Piekarnik ustaw na temperaturę 180 stopni C.

  • Na dno brytfanny połóż liście kapusty. Na nich ułóż gołąbki. Zalej je śmietaną i żurem. Przykryj liśćmi.

  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę 30 minut.