Bigos z cukinii: prosty przepis na szybkie danie z cukinii

Bigos z cukinii: prosty przepis na szybkie danie z cukinii

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bigos z cukinii: prosty przepis na szybkie danie z cukinii

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bigos z cukinii to znakomity pomysł na lekką i sycącą kolację. Zawiera dużo cennych witamin i składników odżywczych, a przyrządza się go niezwykle szybko. Zobaczcie, jak zrobić prosty bigos z cukinii.

Składniki

  • 3 cukinie (mogą być duże, które ciężko wykorzystać inaczej)

  • 2 duże marchewki

  • 1 duża cebula

  • 3 duże pomidory

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 200 g kiełbasy drobiowej

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i zrumień wszystko na patelni z dodatkiem oleju.

  • Obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzyj na tarce o największych oczkach. Cukinię połóż na sitku i posól - niech odda nadmiar wody.

  • Marchewkę także zetrzyj na tace o największych oczkach. Podsmaż razem z cebulą i kiełbasą.

  • Pomidory pozbaw skóry poprzez krótką kąpiel we wrzątku, a następnie pokrój je w ćwiartki.

  • Wszystkie składniki wrzuć do garnka, zalej wodą i duś mieszając aż warzywa zmiękną. Bigos z cukinii dopraw solą, pieprzem i papryką, a pod koniec duszenia dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Podawaj z pieczywem.