Arroz con pollo: udka kurczaka z ryżem po hiszpańsku

Arroz con pollo: udka kurczaka z ryżem po hiszpańsku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Udka kurczaka z ryżem to pyszne danie kuchni hiszpańskiej idealne na obiad lub ciepłą kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Arroz con pollo, czyli ryż z kurczakiem  to danie wywodzące się z kuchni hiszpańskie. Udka kurczaka z ryżem są bardzo popularne w całej kulturze ibero-amerykańskiej. Ryż z kurczakiem gotowany jest podobnie do paelli, ale w miejsce krojonej piersi kurczaka używa się kurzych nóżek. Wypróbujcie przepis na udka kurczaka z ryżem i cieszcie się wybornym smakiem arroz con pollo z rodziną i przyjaciółmi. 

Polecamy przepis na: Tradycyjna paella krok po kroku

Składniki

  • 4 nóżki kurczaka lub 6 udek lub 8 podudzi (pałek)

  • 1 szklanka ryżu

  • 2-3 szklanki gorącego bulionu z kury

  • 1 duża czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 1 mała marchewka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 pomidor lub garść koktajlowych

  • pół szklanki mrożonego groszku zielonego

  • szczypta szafranu lub kurkuma (do zabarwienia ryżu)

  • pieprz, sól, bazylia, tymianek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać paprykę, smażyć kilka minut.

  • Dodać kurczaka i obsmażyć udka z obu strona przez kilkanaście minut, tak aby się usmażył, ale nie przypalił. Dodać drobno pokrojoną marchewkę i obranego ze skórki pomidora, smażyć 2-3 minuty.

  • Zalać 2 szklankami gorącego bulionu. Ilość wymaganego buliony do przyrządzenia potrawy zależy głównie od rodzaju użytego ryżu i siły ognia na którym smażymy. Należy mieć nieco gorącego bulionu w rezerwie na wypadek, gdyby cały płyn został wchłonięty, a ryż nadal był twardy.

  • Dodać przyprawy i szafran lub dużo tańszą kurkumę. Zagotować.

  • Dodać ryż. Pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu często mieszając.

  • Dodać groszek, zmniejszyć ogień i nie mieszać. W razie potrzeby potrząsać naczyniem. Gotować kolejne 10 minut, aż ryż będzie miękki, dolewając w razie potrzeby gorącego bulionu.

  • Po wyłączeniu ognia dobrze jest zostawić patelnię na kilka minut, aby ryż "odpoczął".

  • Można do smaku skropić sokiem z cytryny.

Ocena: 3,7