Tradycyjna paella krok po kroku: sprawdzony przepis

Tradycyjna paella krok po kroku: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

W paelli najważniejszy jest ryż, który "wciąga" aromat owoców morza i dodatków

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paella z owocami morza to ulubione danie Hiszpanów. Ale można je łatwo przyrządzić także w polskiej kuchni. Sprawdź, jak zrobić tradycyjną hiszpańską paellę krok po kroku.

Składniki

  • 1 czerwona papryka

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 kubek mrożonego groszku

  • 3 pomidory (albo jedna puszka)

  • 1/4 kg mrożonych muli

  • 1 pierś kurczaka

  • 1/2 - 1 kg owoców morza (kałamarnice, ośmiornice, kraby) i ryby

  • 2 kubki ryżu (najlepiej użyć rodzaju "bomba", ale w razie czego może być zwyczajny biały)

  • 1/4 kg krewetek (mogą być mrożone)

  • świeża pietruszka

  • sól i pieprz (wedle uznania)

  • szafran

  • 2 kostki rosołowe

  • oliwa z oliwek

  • woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka pokrojonego w kostkę należy podsmażyć na oliwie.

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać; paprykę posiekać trochę grubiej.

  • Jak tylko zarumieni się kurczak, należy dorzucić do patelni cebulę, czosnek i paprykę i smażyć, aż cebula stanie się przezroczysta, a wszystko pływać będzie w soku.

  • Na osobną patelnię wrzucić owoce morze i rybę i smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Wtedy wszytko mieszamy w jednej patelni z kurczakiem i warzywami, dodając mule i posiekane pomidory, cały czas mieszając równomiernie.

  • Następnie dodajemy groszek i wodę - dwa kubki wody na kubek ryżu; do tego kostki rosołowe.

  • Teraz należy dosypać tyle szafranu, by zabarwić wszystko na żółto.

  • Do patelni dosypujemy ryż. Kiedy ryż wchłonie większość płynu, kładziemy na nim krewetki i przykrywamy patelnię.

  • Siekamy pietruszkę.

  • Po 3 minutach posypujemy potrawę pietruszką i przykrywamy patelnię na kolejne 3-5 minut - aż zarumienią się krewetki.

Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa. Pochodzi z prowincji Walencja położonej nad Morzem Śródziemnym. Głównymi składnikami paelli są ryż i owoce morze, ale tak naprawdę dozwolone są wszelkie składniki - mięso, warzywa, grzyby. Można stwierdzić, że to hiszpański odpowiednik włoskiego risotta. Każda gospodyni ma zapewne własny przepis na to słynne danie, ale my podajemy wersję klasyczną. Jak ją już opanujecie, możecie śmiało improwizować i eksperymentować!

Ocena: 2,1