Rożki z jagodami: przepis na ciasteczka z jagodami

2021-03-29
Jagody leśne
Autor: Shutterstock Jagody to doskonałe nadzienie do rożków
średni
60 min
4

Sprawdź, jak przygotować rożki z jagodami. Jagody najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów. Wykorzystuj je, ponieważ są prawdziwą skarbnicą witaminy A, a do tego smakują wyśmienicie. Podajemy dobry przepis na pyszne ciasteczka z jagodami.

Bułeczki z jagodami 

Racuszki z jagodami 

Jagodniki

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • margaryna
  • 4 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanka mleka
  •  
  • NADZIENIE:
  • jagody
  • cukier kryształ i ewentualnie do posypania cukier puder.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W ciepłym mleku rozpuść drożdże (można dodać łyżkę mąki i cukru, żeby wyrosły lepiej) i odstaw na 10 min.
  • Na stolnicy posiekaj mąkę z margaryną, dodaj 2 żółtka i 2 całe jajka, śmietanę, cukier waniliowy oraz rozczyn z drożdży i wszystko razem połącz, zagniatając ciasto.
  • Następnie rozwałkuj placek cienko i pokrój na małe kwadraty. Na każdym z nich ułóż po kilka jagód i zlep na kształt rożka. Ułóż je na blaszce i posmaruj każdego białkiem, a na wierzch posyp cukier kryształ.
  • Wstaw do gorącego piekarnika i piecz na złoty kolor w temp. 180-200 stopni. Po upieczeniu możesz posypać je również cukrem pudrem.