Sorbet truskawkowy - pomysł na wykorzystanie truskawek [WIDEO]

Sorbet truskawkowy - pomysł na wykorzystanie truskawek [WIDEO]

Truskawki w formie sorbetu chłodzą i nie tuczą tak jak lody truskawkowe

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Truskawki - gdy trwa na nie sezon, jedzmy je do woli. Jeśli nie chcemy utyć - zamiast deserów z bitą śmietaną, róbmy sorbety. Zobacz, czy nasz sorbet truskawkowy będzie ci smakował!

Składniki

  • 5 szklanek truskawek,

  • 2/3 szklanki cukru,

  • 2/3 szklanki wody,

  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier i wodę wymieszać w małym rondelku. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

  • Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sito, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na godzinę.

  • Połączyć schłodzony syrop z truskawkami, wymieszać i wstawić do zamrażarki na 3 - 4 godziny. Wyjąć i jeszcze raz zmiksować w blenderze. Ponownie włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny.

Ocena: 5