Wytrawny poncz truskawkowy [prosty przepis]

Wytrawny poncz truskawkowy [prosty przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sprawdź, jak zrobić orzeźwiający poncz truskawkowy

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Choć poncz kojarzy się z atmosferą odświętnych imprez, równie łatwo przygotować go samodzielnie w domu. A gdy na straganach pachną świeże truskawki, warto wykorzystać je w roli owocowego dodatku. Sprawdź, jak zrobić wytrawny poncz truskawkowy!

Składniki

  • ½ kg truskawek

  • 2 butelki białego wina musującego półwytrawnego lub wytrawnego

  • 1 cytryna

  • 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte truskawki bez szypułek kroimy w plastry lub ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem kroimy cytrynę na półplasterki, dodajemy do truskawek i zalewamy winem. Poncz truskawkowy można doprawić kilkoma łyżkami koniaku lub wzmocnić wódką. Po jakimś czasie napój powinno się schłodzić pokruszonym lodem.

Ocena: 0