Panna cotta z malinami
2021-03-26
łatwy
40 min
4
Jak zrobić deser panna cotta? Przepis jest bardzo prosty. Trzeba tylko mieć dobrą śmietanę kremówkę, mleko i żelatynę. Do panna cotty świetnie pasuje malinowy sos. W sezonie możesz zrobić go samodzielnie. Oto sposób przygotowania.
Pana cotta z domowym kisielem malinowym
Panna cotta z sosem malinowym
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki żelatyny
- Laska wanilii
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- Łyżka rumu i białego wina (w wersji dla dzieci te 2 składniki odpuszczamy)
- Maliny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalej żelatynę dwiema łyżkami wody.
- Z laski wanilii wyskrob ziarenka, dodaj je do mleka, śmietanki oraz cukru. Możesz jeszcze dodać pół laski wanilii, a następnie alkohol, po czym całość zagotuj.
- Po zdjęciu z ognia, dolej żelatynę i wymieszaj.
- Po wszystkim przelej pannę cottę do foremek, które po ostygnięciu należy włożyć do lodówki.
- Przed samym podaniem ugotuj maliny z odrobiną cukru i polej nimi wyjęty z foremek deser.