Łatwa babka z kisielem: prosty przepis

Łatwa babka z kisielem: prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka z dodatkiem kisielu to łatwe ciasto ucierane

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jeśli musicie szybko zrobić łatwe ciasto - to przepis dla Was! Z kilku składników powstanie szybko babka kisielowa. Zobaczcie, jak łatwo jest zrobić babkę z dodatkiem kisielu.

Składniki

  • 4 całe jajka (średniej wielkości)

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 kisiel w torebce - na 0,5 litra wody (wiśniowy, truskawkowy, malinowy albo inny - dodając zielony kisiel otrzymamy ciasto o takim kolorze)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • zapach do ciasta

  • 1 masło roślinne

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło roślinne należy rozpuścić w małym rondelku i ostudzić. Jajka wybijamy ze skorupek do miski, dodajemy cukier - ubijamy na puszystą masę.

  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, wszystko mieszamy.

  • Dodajemy kisiel z torebki i znów mieszamy. Na koniec dodajemy zapach do ciasta i rozpuszczone (i ostudzone) masło roślinne.

  • Wszystko należy dokładnie wymieszać i wylać do formy (małej tortownicy) posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.

  • Piec w ok. 180 st. C ok. 45 minut (do momentu, aż patyczek będzie suchy). Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

tip dnia

Nie trzeba dużo czasu, aby przygotować tę bardzo prostą babkę kisielową. Jej nazwa pochodzi stąd, że jednym ze składników jest właśnie kisiel. Babka z dodatkiem kisielu może mieć intrygujące kolory - zależy jakiego kisielu użyjemy. Gdy wybierzemy taki z mocno czerwonych owoców - babka będzie różowa. A z dodatkiem kisielu o smaku agrestu czy kiwi - zazieleni się. Dzieciom na pewno to się spodoba. Babkę można też przełożyć lekkim kremem owocowym - to szybki sposób na torcik.

Ocena: 3,3