Jak zabić i oprawić karpia?
Wigilia coraz bliżej, a karp nadal pływa w wannie? Niejedna osoba staje przed tym dylematem tuż przed świętami. Alternatywą jest kupowanie karpia gotowego, jednak najsmaczniejszy jest niestety ten, własnoręcznie przez nas pozbawiony życia i sprawiony. Zobacz, jak zabić i sprawić świąteczną rybę.
Spis treści
Świąteczny karp - jak go zabić?
Wielu z nas wzdraga się przed pozbawieniem życia świątecznego karpia. Problem polega na tym, że najsmaczniejsze mięso ma ryba świeża i własnoręcznie sprawiona. Jeśli nie ma kto nas wyręczyć, pozbawmy rybę życia, jednak zróbmy to w sposób humanitarny, aby nie cierpiała!
Najlepiej jest użyć do tego celu tępego narzędzia, np. młotka i uderzyć nim rybę. Bardzo ważne jest, by celować prosto w głowę karpia, dlatego też nie możemy uderzać "na ślepo", trzeba dobrze wycelować.
Jak sprawdzić świeżość karpia?
Jak udekorować świąteczne dania z karpiem w roli głównej?
Świąteczny karp - sprawianie ryby
Kiedy już zabiliśmy karpia, należy go dokładnie umyć pod strumieniem zimnej wody. Następnie należy pozbawić rybę łusek. W tym celu łapiemy ja za ogon i skrobiemy nożykiem (jak marchewkę), w kierunku od ogona do głowy.
Po oskrobaniu karpia należy naciąć jego brzuch, od odbytu ku podstawie głowy. Warto pamiętać, że nacięcie powinno być płytkie, tak aby nie przeciąć pęcherzyka żółciowego. Następnie wyjmujemy wnętrzności i skrzela, i ponownie płuczemy rybę pod zimną wodą. Karp jest sprawiony i gotowy do przygotowania.
Polecamy również kilka przepisów na karpia:
Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?
Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce