Barszcz staropolski - tradycyjny, sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Barszcz staropolski w naszej wersji to zupa pełna witamin, bardzo sycąca i o doskonałym smaku. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni - rozgrzeje i podniesie odporność, dzięki dawce zdrowych mikroelementów. Poznaj nasz sprawdzony przepis na tradycyjny barszcz czerwony staropolski i ciesz się smakiem wyśmienitej zupy!
Podajemy również inne przepisy na świąteczne barszcze: Prosty barszcz czerwony, Barszcz czerwony z kulebiakiem oraz Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- 2 l wywaru z mięsa i warzyw
- 150 ml śmietany
- 40 dag buraków
- 20 dag kiełbasy
- 10 dag marchwi
- 10 dag selera
- 10 dag pietruszki
- 8 dag cebuli
- olej
- 2 dag mąki (opcjonalnie)
- koperek - mały pęczek lub pół dużego
- sól i pieprz
- majeranek
- kwas buraczany (Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony - sprawdź tutaj.)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki umyć i upiec w piekarniku. Wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- Warzywa umyć, obrać, pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju, skropić wywarem i dusić do miękkości.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki, połączyć z warzywami, burakami i resztą wywaru.
- Zaprawić śmietaną (można ja wymieszać z mąką) chwilę pogotować, dodać przyprawy i zakwas buraczany do smaku.
- Chwilę pogotować na małym ogniu, podawać z koperkiem.