Barszcz czerwony czysty: potrawy wigilijne
2021-03-31
łatwy
45 min
4
Nie musisz mieć mnóstwa czasu, by przygotować pyszną kolację wigilijną. Większość dań wigilijnych jest łatwa, a te trudniejsze, bardziej pracochłonne potrawy wigilijne, zrób wcześniej albo kup półprodukty. Podajemy łatwy przepis na barszcz czerwony czysty na Wigilię.
Polecamy także inne przepisy na wigilijne barszcze:
Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem
Barszcz wigilijny Magdy Gessler
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami
SKŁADNIKI
- 5 suszonych grzybów
- pęczek włoszczyzny
- 1½ kg buraków
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- Koncentrat buraczany:
- 1 kg buraków
- 2 ząbki czosnku
- skórka z chleba razowego (najlepiej pieczonego na zakwasie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wykonanie koncentratu buraczanego: zagotować 2 l wody. Przestudzić ją i dodać przetarty przez praskę czosnek.
- Umyte i obrane buraki pokroić na plastry lub cząstki i włożyć razem ze skórką razowca do wyparzonego wcześniej kamiennego garnka (lub słoja).
- Zalać je przygotowaną wcześniej wodą, przykryć garnek (słój) czystą lnianą ściereczką i zostawić na pięć dni w temperaturze pokojowej.
- Odcedzić i dodać w proporcji, jaka nam odpowiada smakowo, do barszczu.
- Wykonanie barszczu: grzyby moczyć ok. godziny, ugotować je i wyjąć z garnka.
- Na tym samym wywarze ugotować włoszczyznę. Kiedy ostygnie - wyjąć ją.
- W drugim garnku ugotować pokrojone w ćwiartki buraki, dodać odrobinę soli, ziele angielskie, czosnek, sok z cytryny. Odcedzić, połączyć oba wywary, wlać do nich koncentrat buraczany, przyprawić solą, pieprzem i zagotować.
- Do barszczu podawać uszka z farszem grzybowym.