Poncz z owocami sezonowymi

2021-03-29
Poncz z owocami sezonowymi
Autor: Shutterstock Na przyjęcia najlepiej przygotować większą ilość ponczu.
łatwy
20 min
4

Poncz można podawać na zimno lub na gorąco (po podgrzaniu). Jeśli serwujemy poncz na gorąco, można użyć wazy albo ozdobnego garnka. Każdy gość może samodzielnie nalewać sobie trunek do szklanek czy pucharków, korzystając z łyżki czerpakowej (w wersji zimnej) lub do kubków (wersja na gorąco).

Więcej przepisów na nalewki znajdziesz w polecanej przez nas książce!

SKŁADNIKI

  • 0,3 l białego wina  
  • 0,3 l czerwonego wina  
  • 0,2 l wody  
  • 0,35 kg ciemnego miodu  
  • 0,25 kg pokrojonych owoców sezonowych (moreli, porzeczek, truskawek itp.)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początek połączyć białe wino z czerwonym, dodać wodę wymieszaną z miodem.
  • Płyn zagotować i wystudzić. Dodać owoce.
  • Jeśli poncz jest podawany na zimno, świetnie prezentuje się w szklanych misach albo wazie, gdy jest przybrany świeżymi owocami pokrojonymi w cząsteczki. Na mniejszych imprezach lepiej sprawdzą się szklane dzbanki.