Nalewka z czerwonych porzeczek - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kwaskowa czerwona porzeczka to idealna baza do przygotowania wytrawnej nalewki z lekko słodką, miodową nutą. Nalewka z czerwonej porzeczki znakomicie pasuje do do dań z czerwonego mięsa oraz drobiu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też:
Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową
Listówka - nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka korzenna z czarnej porzeczki
Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wódki
- 1 szklankę miodu
- 1 laskę wanilii
- kawałek kory cynamonu
- 3-4 goździki
- Przygotuj również:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki umyj, osącz i wrzuć do słoja, zalej alkoholem wymieszanym z przyprawami.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsaj słoikiem.
- Po 6 tygodniach zlej alkohol i odstaw go w ciemne miejsce.
- Owoce odsączone z alkoholu zalej płynnym miodem.
- Gdy puszczą sok, zlej go i zmieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.
- Nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Odstaw na pół roku.