Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową: przepis babci Krysi
Goździki to suszone pączki kwiatów drzewa goździkowego. Mają słodko-pikantny smak i lekko korzenny aromat. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i odświeżające. Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową jest gęsta i słodka. Doskonale nadaje się jako polewa do lodów i deserów dla dorosłych. Wzmocniona nią herbata staje się aromatyczna i odprężająca.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy także:
Nalewka korzenna z czarnej porzeczki
Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych
Domowe wino z czarnych porzeczek
SKŁADNIKI
- 3 kilogramy czarnej porzeczki
- 6 szklanek spirytusu
- 6 szklanek wódki
- 3 szklanki cukru
- 6 goździków
- Przygotuj też:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyj i oczyść z szypułek, wsyp do słoja.
- Wódkę zmieszaj ze spirytusem i zalej owoce, dodaj goździki, zamknij i odstaw w ciemne miejsce.
- Po 6 tygodniach zlej alkohol, a owoce zasyp cukrem i odstaw na kolejne 6 tygodni.
- Powstały sok zlej i wymieszaj z odlanym wcześniej alkoholem, rozlej do butelek.
- Odstaw na 6 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.