Nalewka miętowa: przepis na miętówkę

Nalewka miętowa: przepis na miętówkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka miętowa - składniki do jej przygotowania są łatwo dostępne - nie tylko latem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Miętówkę, czyli nalewkę miętową może zrobić każdy z nas. Podstawowe jej składniki są łatwo dostępne: to świeża mięta oraz alkohol. Nalewka przepięknie wygląda, wspaniale pachnie i znakomicie łagodzi  np. świąteczne przejedzenie.

Składniki

  • 500 ml spirytusu 70-proc.

  • 500 ml wody

  • 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej

  • 2 łyżki cukru

  • cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę sparzyć, osuszyć, obrać z niej cienko skórkę. Rozpuścić cukier w gorącej wodzie i gotować na małym ogniu do powstania syropu.

  • Po ostygnięciu wymieszać go ze spirytusem w dużym słoju. Włożyć listki mięty (i porwane na kawałki łodyżki) oraz skórkę z cytryny.

  • Odstawić na 10 dni w ciepłe nasłonecznione miejsce, codziennie wstrząsając słojem. Następnie przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

Więcej przepisów w książce "Nalewki i przetwory"