Klasyczne Mojito: przepis. Jak zrobić klasyczne Mojito? Poradnik barmana amatora [WIDEO]

Klasyczne Mojito: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mojito to klasyczny koktajl dobry na każdą pogodę i niepogodę duszy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Większość z nas już chyba wie jak przyrządzić Mojito, ale dziś dokładnie omówimy każdy etap przygotowania po to, żeby zobaczyć co możemy zrobić w celu urozmaicenia i podkreślenia smaków tego klasycznego drinka. 

Polecamy także Madlerowanie lub wygniatanie: co to jest? Na czym polega madlerowanie [WIDEO]

Składniki

  • 1/2 limonki

  • 2-3 łyżeczki cukru

  • ok. 6 listków świeżej mięty

  • 40 ml lekko starzonego rumu

  • woda gazowana

  • oraz

  • wysoka szklanka na drinka

  • nóż

  • muddler / tłuczek barmański

  • jigger lub miarka kuchenna

  • łyżka barmańska

  • kruszony lód

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj limonkę: dokładnie ją umyj i sparz we wrzątku. Następnie delikatnie ją wygnieć.

  • Odkrój "końce" limonki, postaw ją w pionie na płaskiej części i przekrój na pół.

  • Z połówki limonki wykrój kręgosłup (zawiera dużo goryczy). Następnie pokrój limonkę na mniejsze części.

  • W wysokiej szklance umieść pokrojone cząstki limonki, dodaj 2-3 łyżeczki cukru i wygnieć muddlerem

  • Dodaj liście mięty i delikatnie (!!!) ponownie wygnieć muddlerem.

  • Uzupełnij szklankę kruszonym lodem.

  • Dodaj 40 ml rumu. Zamieszaj wszystko łyżką barmańską.

  • Ponownie dodaj kruszonego lodu i uzupełnij wodą gazowaną.

  • Smacznego! Twoje klasyczne Mojito jest gotowe!

Ocena: 3