MADLEROWANIE lub wygniatanie: co to jest? Na czym polega madlerowanie? Poradnik barmana amatora

2018-01-08 12:11

Co to jest madlerowanie? Na czym polega wygniatanie owoców do koktajlu? Odpowiadamy i radzimy, jak madlerować, niczy zawodowy barman.  Polecamy także przepisy na Klasyczne Mojito: przepis. Jak zrobić klasyczne Mojito? Poradnik barmana amatora [WIDEO] Mojito smakowe: przepis na mojito z mango lub truskawką. Poradnik barmana amatora [WIDEO] Mojito z malinami - efektowny drink na koniec lata [WIDEO]

MADLEROWANIE lub wygniatanie
Autor: Shutterstock Madlerowanie, czyli wygniatanie najczęściej cytrusów w szklance to podstawa wielu koktajli.

Madlerowanie, czyli po prostu wygniatanie. Mówiąc prościej: wygniatanie lub miażdżenie specjalnym tłuczkiem owoców i ziół, będących składnikami koktajlu. Ta metoda najlepiej sprawdzi się przy drinkach z użyciem świeżych cytrusów, np. Mint Julep czy Caipirosca. Podpowiadamy także jak kroić limonki, żeby pozbyć się goryczy.