Wytworny jarzębiak z głogiem i śliwkami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Rozgrzewający jarzębiak, którego smak podkręcają suszone owoce: śliwki, daktyle, rodzynki, głóg i tarnina. Samo zdrowie.
Polecamy także:
Jarzębiak z głogiem i śliwkami
Ziołowa nalewka na dobry nastrój
Konfitura z jarzębiny i jabłek
Przepisy na tę i inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki zalewamy w gasiorku albo dużym słoju mieszanką wódki i spirytusu, odstawiamy w ciemny, chłodny kąt.
- Co kilka dni poruszamy słojem. Po dwóch miesiącach odlewamy, odsączając przez gazę albo filtr do kawy.
- Po kilku tygodniach filtrowanie można powtórzyć. Nalewka nadaje się do picia nie wcześniej niż po roku.