Brzoskwiniówka - przepis na aromatyczną nalewkę

Brzoskwiniówka - przepis na aromatyczną nalewkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Brzoskwiniówka świetnie smakuje z plasterkiem cytryny, która przełamuje jej słodki smak. Dodatkowo można ozdobić ją liściem mięty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brzoskwiniówka, czyli nalewka z brzoskwiń posiada delikatny, owocowy aromat i ciekawy zapach, który od razu przywodzi na myśl pełne słońca wakacje. Sprawdź, jak przygotować brzoskwiniówkę.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń

  • 1/2 kg cukru

  • alkohol 60%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Opłukać brzoskwinie, wyparzyć i osuszyć słój, który należy do połowy napełnić brzoskwiniami.

  • Zasypać owoce cukrem i wlać wódkę tak, aby brzoskwinie były całkiem przykryte alkoholem.

  • Zamknąć słój i energicznie nim potrząsnąć.

  • Odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie.

  • Każdego dnia potrząsać słojem.

    Po3 tygodniach nalewkę przesączyć przez papierowy filtr do kawy, a brzoskwinie przełożyć do naczynia.

  • Następnie z 4 szklanek cukru i szklanki wody ugotować gęsty syrop i ostudzić go.

  • Tak przygotowanym syropem zalać brzoskwinie, zamieszać i postawić w nasłonecznionym miejscu na miesiąc.

  • Po tym czasie nalewka nadaje się do picia, a brzoskwinie stanowią idealny dodatek do deserów.