Brzoskwinie w syropie - doskonały dodatek do deserów [WIDEO]

Brzoskwinie w syropie - doskonały dodatek do deserów [WIDEO]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Brzoskwinie w syropie sprawdzą się jako dodatek do rozmaitych potraw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brzoskwinie w syropie to doskonały dodatek do ciast, deserów i dań głównych. Swoim słodkim smakiem i apetycznym wyglądem bez wątpienia urozmaicą każdą potrawę, Sprawdź, jak zrobić brzoskwinie w syropie.

Składniki

  • 1,5 kg brzoskwiń

  • 1 cytryna

  • 80 dkg cukru

  • 1 litr wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, przekroić na połowę, wypestkować.

  • Połówki owoców ułożyć w słoikach wypełniając je dokładnie, ale bez uciskania owoców.

  • Wodę z cukrem zagotować.

  • Do tak przygotowanego syropu dodać sok z cytryny.

  • Gdy syrop wystygnie zalać nim brzoskwinie (do połowy słoika, bo podczas pasteryzacji owoce puszczą sok).

  • Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut.

Ocena: 3,7