Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów

Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Brzoskwinie - doskonały składnik różnych deserów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brzoskwinie w alkoholu to doskonały deser, który sprawdzi się zarówno podczas uroczystych obiadów jak i rodzinnych przyjęć. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

  • 1,5 kg brzoskwiń

  • 20 dkg wiśni

  • 1 kg cukru

  • wiśniówka lub brandy - 0,5 l

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wypestkować.

  • Z 2 szklanek wody i kilograma cukru zagotować syrop.

  • Obgotować w nim brzoskwinie przez 5 min.

  • Wyjąć owoce z syropu, który należy wymieszać z alkoholem.

  • We wgłębienia po pestce włożyć wiśnie, ułożyć tak nadziane brzoskwinie w płaskim, szczelnie zamykanym naczyniu, zalać syropem z alkoholem i odstawić na 2 tygodnie.