Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem to wspaniały, aromatyczny dodatek nie tylko do ciast i deserów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitury z brzoskwiń są wyśmienitym dodatkiem zarówno do pieczywa, słodkich deserów jak i wytrawnych mięs. Sprawdź, jak zrobić konfiturę brzoskwiniową z limonką i cynamonem.

Składniki

  • 2 kg brzoskwiń

  • 80 dag drobnego cukru

  • 2 limonki

  • laska cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brzoskwinie umyć, blanszować, obrać ze skórki, wypestkować.

  • Miąższ pokroić w grubą kostkę.

  • Do garnka włożyć pokrojone owoce, zasypać cukrem, podlać wodą.

  • Gotować na małym ogniu przez 25 minut, aż owoce zmiękną.

  • Odstawić na noc.

  • Limonkę sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry.

  • Dodać do zimnych brzoskwiń. Wymieszać i postawić garnek na małym ogniu.

  • Do gotującej się konfitury dodać starty cynamon.

  • Gotować przez 10 minut.

  • Gorącą konfiturę brzoskwiniową z cynamonem przełożyć do wyparzonych słoików.

  • Pasteryzować przez 3 minuty.

Ocena: 0