Żurek: przepis na idealną zupę na kaca [WIDEO]

Żurek: przepis na idealną zupę na kaca [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żurek warto ugotować po świętach Bożego Narodzenia - pozwoli zagospodarować resztki wędlin oraz zwalczyć... kaca

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żurek to jedna z najstarszych polskich zup. Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami. Żurek cudownie smakuje, gdy nalejemy go do wydrążonego w środku małego okrągłego chlebka. Żurek także dobrze leczy kaca, który może pojawić się po imprezowych szaleństwach. 

Polecamy także: Pikantny koktajl pomidorowy   Szakszuka na śniadanie po zakrapianej imprezie   Rosolnik - rosyjska ogórkowa na kaca

Składniki

  • 1 litr zakwasu (gotowego bądź zrobionego w domu)

  • 60-70 dkg białej kiełbasy

  • 20 dkg wędzonego boczku

  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo

  • 2 duże cebule

  • kilka suszonych grzybków

  • 5 ząbków czosnku

  • 30% lub 36% śmietana UHT

  • 1 kostka rosołowa

  • 2 liście laurowe

  • 6 ziarenek ziela angielskiego

  • 4 łyżeczki majeranku

  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby zalać wodą. Moczyć przez pół godziny. Cebulę i czosnek obrać.

  • Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach.

  • Boczek pokroić w kostkę.

  • Zagotować w garnku 1,5 litra wody. Wrzucić grzyby, całe cebule, posiekany czosnek. Włożyć kiełbasę i połowę boczku.

    Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. W trakcie gotowania dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Posolić do smaku.

  • Gotować jeszcze przez 20 minut. W międzyczasie resztę boczku podsmażyć na patelni teflonowej i dodać do zupy.

    Grzyby, jeśli są duże, wyjąć, pokroić na paseczki i wrzucić z powrotem do żurku. Wlać zakwas, wsypać majeranek. Zagotować.

    Gotową zupę należy podawać z pokrojoną w paseczki kiełbasą i pokrojonymi jajkami. Podajemy ze śmietaną wlewaną bezpośrednio do talerza (według uznania).

Ocena: 4,6