Zupa gulaszowa - przepis na treściwą zupę idealną na obiad

Zupa gulaszowa - przepis na treściwą zupę idealną na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa gulaszowa to sycące danie jednogarnkowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa gulaszowa to danie dla smakoszy pikantnych potraw. Jest bardzo smaczna i sycąca - bliższa konsystencją daniu jednogarnkowemu niż typowej zupie. To danie kuchni węgierskiej nie bez przyczyny zawojowało Europę. Harmonijne połączenie mięsa wołowego z warzywami i aromatycznymi przyprawami  smakuje znakomicie, rozgrzewa i krzepi. 

Składniki

  • 50 dag wołowiny

  • 3 kolorowe papryki

  • 1 chili

  • 1 cebula

  • 4 średnie ziemniaki

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • słodka i ostra mielona papryka

  • tymianek

  • sól, pieprz

  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym rondlu rozgrzać olej (lub smalec), włożyć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.

  • Dodać pokrojone w kostkę mięso i drobno pokrojone chili, smażyć na średnim ogniu.

  • Posypać mieloną papryką, tymiankiem, solą, pieprzem.

  • Wlać szklankę wrzątku, dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.

  • Do miękkiego mięsa wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać ziemniaki i paprykę, wymieszać i gotować 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

  • Na koniec połączyć z koncentratem pomidorowym.

Ocena: 3,6