Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Zupa gulaszowa - przepis na treściwą zupę idealną na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa gulaszowa to sycące danie jednogarnkowe.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa gulaszowa to danie dla smakoszy pikantnych potraw. Jest bardzo smaczna i sycąca - bliższa konsystencją daniu jednogarnkowemu niż typowej zupie. To danie kuchni węgierskiej nie bez przyczyny zawojowało Europę. Harmonijne połączenie mięsa wołowego z warzywami i aromatycznymi przyprawami smakuje znakomicie, rozgrzewa i krzepi.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
W dużym rondlu rozgrzać olej (lub smalec), włożyć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.
Dodać pokrojone w kostkę mięso i drobno pokrojone chili, smażyć na średnim ogniu.
Posypać mieloną papryką, tymiankiem, solą, pieprzem.
Wlać szklankę wrzątku, dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.
Do miękkiego mięsa wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia.
Dodać ziemniaki i paprykę, wymieszać i gotować 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec połączyć z koncentratem pomidorowym.