Zupa gulaszowa z jabłkami - pożywna i lekka

2021-03-29
Zupa gulaszowa z jabłkami
Autor: Shutterstock Zupa gulaszowa z jabłkami jest zawiesista, a  jednocześnie niezbyt ciężka.
łatwy
30 min
4

Aromatyczna zupa gulaszowa z jabłkami to taka pół zupa pół sos. Jest pożywna i zawiesista, a jednocześnie niezbyt ciężka. Znakomicie łączą się w niej smaki, o i smak mięsa i smak owoców znakomicie podbija majeranek. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa na gulasz
  • 5 jabłek
  • 1,5 szklanki siku jabłkowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • majeranek
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w niedużą kostkę. W garnku mocno rozgrzać olej i wrzucić do niego mięso. Obsmażyć na dużym ogniu na rumiano ze wszystkich stron. 
  • Mięso zalać wodą, zmniejszyć ogień i gotować.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. 2 zetrzeć na tarce o dużych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Dodać do garnka.
  • Na koniec wlać cydr, dodać majeranek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować do miękkości składników.