Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
Rozgrzewający bulion z kurczakiem i kapustą pak choi. Poznaj przepis na dietetyczną zupę!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Czosnkowo-imbirowy bulion z kurczakiem i warzywami to filipińska tinola
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Filipińska tinola to kojący rosół z kurczaka przyprawiony dużą ilością imbiru i czosnku. W oryginale używa się liści malunggay (moringa). Jednak jest równie smaczna z kapustą pak choy. Zamiast papai użyłam kalarepki, która ma niewiele kalorii, a dodaje zupie więcej kapuścianego smaku. Tę łatwą w przygotowaniu i zdrową zupę z kurczaka możesz podawać samodzielnie lub z ryżem jaśminowym, komosą ryżową, czy dzikim ryżem. Rozgrzewający bulion drobiowy z mięsem kurczaka i warzywami karmi, ale nie tuczy. Poznaj przepis na nową dietetyczną zupę!
Składniki
3 łyżki oleju rzepakowego
½ szklanki żółtej cebuli pokrojonej w kostkę
¼ szklanki cienko pokrojonego świeżego imbiru
6 ząbków czosnku, posiekanych
250-300 g filetu z udka kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonego w kostkę wielkości kęsa
1 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
1 szklanka kalarepki pokrojonej w kostkę
3 szklanki posiekanej kapusty pak choi
1 łyżka sosu rybnego
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
Dodaj cebulę, imbir i czosnek; smaż, mieszając, aż cebula stanie się przezroczysta, czyli około 3 minuty.
Dodaj pokrojonego kurczaka i kalarepkę, smaż jeszcze 1 minutę, aby białko mięsa się ścięło.
Wlej bulion; doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż kurczak się ugotuje, około 5 minut.
Dodaj liście malunggay lub pak choy, sos rybny, sól i pieprz; dalej gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie i smaki połączą się, czyli dodatkowe 5 minut dłużej.