Rozgrzewający bulion z kurczakiem i kapustą pak choi. Poznaj przepis na dietetyczną zupę!

Rozgrzewający bulion z kurczakiem i kapustą pak choi. Poznaj przepis na dietetyczną zupę!
Autor: Shutterstock Czosnkowo-imbirowy bulion z kurczakiem i warzywami to filipińska tinola
łatwy
45 min
4

Filipińska tinola to kojący rosół z kurczaka przyprawiony dużą ilością imbiru i czosnku. W oryginale używa się liści malunggay (moringa). Jednak jest równie smaczna z kapustą pak choy. Zamiast papai użyłam kalarepki, która ma niewiele kalorii, a dodaje zupie więcej kapuścianego smaku. Tę łatwą w przygotowaniu i zdrową zupę z kurczaka możesz podawać samodzielnie lub z ryżem jaśminowym, komosą ryżową, czy dzikim ryżem. Rozgrzewający bulion drobiowy  z mięsem kurczaka i  warzywami karmi, ale nie tuczy. Poznaj przepis na nową dietetyczną zupę!

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • ½ szklanki żółtej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki cienko pokrojonego świeżego imbiru
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 250-300 g filetu z udka kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonego w kostkę wielkości kęsa
  • 1 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • 1 szklanka kalarepki pokrojonej w kostkę
  • 3 szklanki posiekanej kapusty pak choi
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
  • Dodaj cebulę, imbir i czosnek; smaż, mieszając, aż cebula stanie się przezroczysta, czyli około 3 minuty.
  • Dodaj pokrojonego kurczaka i kalarepkę, smaż jeszcze 1 minutę, aby białko mięsa się ścięło.
  • Wlej bulion; doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż kurczak się ugotuje, około 5 minut.
  • Dodaj liście malunggay lub pak choy, sos rybny, sól i pieprz; dalej gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie i smaki połączą się, czyli dodatkowe 5 minut dłużej.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej