Rozgrzewający bulion z kurczakiem i kapustą pak choi. Poznaj przepis na dietetyczną zupę!

Rozgrzewający bulion z kurczakiem i kapustą pak choi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czosnkowo-imbirowy bulion z kurczakiem i warzywami to filipińska tinola

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filipińska tinola to kojący rosół z kurczaka przyprawiony dużą ilością imbiru i czosnku. W oryginale używa się liści malunggay (moringa). Jednak jest równie smaczna z kapustą pak choy. Zamiast papai użyłam kalarepki, która ma niewiele kalorii, a dodaje zupie więcej kapuścianego smaku. Tę łatwą w przygotowaniu i zdrową zupę z kurczaka możesz podawać samodzielnie lub z ryżem jaśminowym, komosą ryżową, czy dzikim ryżem. Rozgrzewający bulion drobiowy  z mięsem kurczaka i  warzywami karmi, ale nie tuczy. Poznaj przepis na nową dietetyczną zupę!

Składniki

  • 3 łyżki oleju rzepakowego 

  • ½ szklanki żółtej cebuli pokrojonej w kostkę

  • ¼ szklanki cienko pokrojonego świeżego imbiru

  • 6 ząbków czosnku, posiekanych

  • 250-300 g filetu z udka kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonego w kostkę wielkości kęsa

  • 1 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego

  • 1 szklanka kalarepki pokrojonej w kostkę

  • 3 szklanki posiekanej kapusty pak choi

  • 1 łyżka sosu rybnego

  • ¼ łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.

  • Dodaj cebulę, imbir i czosnek; smaż, mieszając, aż cebula stanie się przezroczysta, czyli około 3 minuty.

  • Dodaj pokrojonego kurczaka i kalarepkę, smaż jeszcze 1 minutę, aby białko mięsa się ścięło.

  • Wlej bulion; doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż kurczak się ugotuje, około 5 minut.

  • Dodaj liście malunggay lub pak choy, sos rybny, sól i pieprz; dalej gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie i smaki połączą się, czyli dodatkowe 5 minut dłużej.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).