Kapusta pak choi - właściwości i zastosowanie kapusty chińskiej

Kapusta pak choi - właściwości i zastosowanie kapusty chińskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kapusta pak choi

Kapusta pak choi, zwana inaczej kapustą chińską jest popularną w Azji odmianą kapusty. Od tysięcy lat uprawiana i doceniana przez Chińczyków staje się coraz popularniejsza w kuchniach całego świata. W polce również ma swoich zwolenników. Można ją kupić w supermarkecie lub wyhodować w przydomowym ogródku. Zobacz, jakie są właściwości kapusty pak choi i do czego ją stosować.

Kapusta pak choi pochodzi z Azji i jest składnikiem wielu orientalnych dań. Chińczycy uprawiają ją od niemal 1,5 tysiąca lat, doceniając ją za walory smakowe oraz wartości odżywcze.

Chińska biała kapusta

Jej oryginalna nazwa brzmi bai cai, czyli biała kapusta. W Europie funkcjonuje kilka nazw warzywa - najpopularniejsze jest chyba nazwa pak choi, choć zamiennie używa się bok choi, bok choy, pok choi, a niekiedy nawet buk choi. Niekiedy występuje również łączna pisownia obu członów nazwy. Niemniej chodzi zawsze o to samo smaczne warzywo, które przy niewielkim nakładzie wysiłku możemy wyhodować na balkonie lub w ogródku. Kapusta pak choi jest również dostępna w większości supermarketów, pojawia się też gdzieniegdzie w lokalnych warzywniakach i na bazarkach.

Jak wygląda i smakuje pak choi

Ten rodzaj kapusty wyróżnia się spośród pozostałych gatunków podłużnymi, luźno osadzonymi liśćmi. Większa część wydłużonego liścia jest intensywnie zielona, natomiast końcówka łodygi jest biała. Całe liście zarówno ich zielona jak i biała część są jadalne. Warto wiedzieć, że im mniejsza główka kapusty, tym delikatniejszy jej smak.

Wartości odżywcze kapusty pak choi

Kapusta pak choi to bardzo bogate źródło substancji odżywczych spowalniających procesy starzenia się organizmu - przede wszystkim witamin C i A, ale także całej gamy fitoskładników: flawonoidów i kwasów fenolowych. Każde z nich spełniają nieco inne funkcje, a zgromadzone razem tworzą mocną tarcze chroniącą organizm przed wolnymi rodnikami. Pak choi ma również korzystny wpływ na zdrowie, ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Pak choi jest doskonałym źródłem witaminy K, witaminy C, witaminy A (w postaci karotenoidów), potasu, kwasu foliowego, witaminy B6, wapnia i manganu. Jest bardzo dobrym źródłem żelaza, witaminy B2, fosforu, błonnika i białka, a także dobrym źródłem choliny, magnezu, niacyny, witaminy B1, miedzi, kwasów tłuszczowych omega-3, cynku i kwasu pantotenowego

Zastosowania kulinarne kapusty pak choi

Sałata pak choi idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup, dań mięsnych oraz owoców morza. Białą część liści można wykorzystać do przygotowania bulionu warzywnego.

Kapusta pak choi na ciepło z jajkiem i wędzonym łososiem

Duszona kapusta pak choi z sezamem

Kapusta pak-choi smażona na chrupko z migdałami

Zupa z kapusty pak choi - słodko-kwaśna z pikantną nutą

Rozgrzewająca zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową

Jak kupować i przechowywać pak choi

Aby mieć pewność, ze kapusta pak choi będzie smaczna i dostarczy nam cennych składników odżywczych należy podczas zakupów zwrócić uwagę na jej wygląd. liście powinny być zielone, sprężyste i luźne. Nie należy ich niczym wiązać, bo szybciej wtedy więdną. Łodygi z kolei powinny być twarde i kruche. Roślina nie powinna mieć też żadnych plam. Najlepiej wybierać taką, która jest przetrzymywana w chłodnym, suchym miejscu. Wysoka temperatura wpływa negatywnie na jej smak. W domu najlepiej trzymać kapustę pak choi w lodówce, w szczelnie zamkniętym i opróżnionym z powietrza woreczku strunowym lub pojemniku na żywność. W ten sposób przechowywana nadaje się do spożycia przez tydzień.

Ocena: 3,5