Rozgrzewająca zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa z kapustą pak choi z dodatkiem jajecznego makaronu to pyszna i aromatyczna porcja na rozgrzewkę. Idealna w chłodniejsze dni. Lekka i pożywna zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową dla każdego.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 l wrzącej wody
- 4 kostki warzywne dobrej jakości
- 2 łodygi trawy cytrynowej (zmiażdżone lub przecięte wzdłuż)
- 1 kawałek korzenia imbiru (tarty lub drobno posiekany)
- 4-6 ząbków czosnku (obranych i zmiażdżonych bokiem noża)
- 1 duży pęczek zielonej cebuli, pokrojonej
- 250 g chińskiego makaronu jajecznego
- 2–3 główki kapusty pak choi / około 200 g (liście oddzielone, umyte, pokrojone na pół wzdłuż)
- 4-5 marchewek / około 400 g (pokrojonych w słupki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- lekki sos sojowy do smaku
- sos rybny - opcjonalnie
- płatki chili - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlej 1 łyżkę oliwy lub oleju i dodaj wszystkie przyprawy: trawę cytrynową, imbir, czosnek, cebulę (trochę zielonego zostaw do dekoracji) i smaż 2-3 minuty, aż zaczną pachnieć.
- Wlej wodę, dodaj kostki warzywne i doprowadź do wrzenia.
- W międzyczasie przygotuj warzywa: marchewkę i pak choi.
- Gdy bulion się zagotuje dodaj marchewkę i makaron (będą się gotować około 4 minut).
- Po 2 minutach dodaj również pak choi i gotuj przez kolejne 2 minuty.
- Wyłącz ogień, dopraw do smaku sosem sojowym i sosem rybnym, jeśli go lubisz.
- Rozlej do misek, posyp pokrojonym szczypiorem, ewentualnie posyp płatkami chilli i ciesz się smakiem tej wybornej zupy!