Rozgrzewająca zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową

2021-03-29
Rozgrzewająca zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową
Autor: Shutterstock Sycącą zupę z kapustą pak choi można wzbogacić o jajko w koszulce
łatwy
30 min
4

Zupa z kapustą pak choi z dodatkiem jajecznego makaronu  to pyszna i aromatyczna porcja na rozgrzewkę. Idealna w chłodniejsze dni. Lekka i pożywna zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową dla każdego. 

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 l wrzącej wody
  • 4 kostki warzywne dobrej jakości
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (zmiażdżone lub przecięte wzdłuż)
  • 1 kawałek korzenia imbiru (tarty lub drobno posiekany)
  • 4-6 ząbków czosnku (obranych i zmiażdżonych bokiem noża)
  • 1 duży pęczek zielonej cebuli, pokrojonej 
  • 250 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 2–3 główki kapusty pak choi / około 200 g (liście oddzielone, umyte, pokrojone na pół wzdłuż)
  • 4-5 marchewek / około 400 g (pokrojonych w słupki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • lekki sos sojowy do smaku
  • sos rybny  - opcjonalnie
  • płatki chili - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlej 1 łyżkę oliwy lub oleju i dodaj wszystkie przyprawy: trawę cytrynową, imbir, czosnek, cebulę (trochę zielonego zostaw do dekoracji) i smaż 2-3 minuty, aż zaczną pachnieć.
  • Wlej wodę, dodaj kostki warzywne i doprowadź do wrzenia.
  • W międzyczasie przygotuj warzywa: marchewkę i pak choi.
  • Gdy bulion się zagotuje dodaj marchewkę i makaron (będą się gotować około 4 minut).
  • Po 2 minutach dodaj również pak choi i gotuj przez kolejne 2 minuty.
  • Wyłącz ogień, dopraw do smaku sosem sojowym i sosem rybnym, jeśli go lubisz.
  • Rozlej do misek, posyp pokrojonym szczypiorem, ewentualnie posyp płatkami chilli i ciesz się smakiem tej wybornej zupy!