Kapusta pak choi na ciepło z jajkiem i wędzonym łososiem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Propozycja na pyszne śniadanie lub sałatkę lunchową z kapusty pach choi z jajkiem i wędzonym łososiem. To danie z powodzeniem można podać na wielkanocne śniadanie.
SKŁADNIKI
- 6 szt. kapusty pak choi
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- 6 jaj
- 100 g łososia wędzonego
- 1 świeży ogórek
- 2 łyżki świeżego koperku
- 1 limonka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka szczypiorku
- cukier brązowy
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marynujemy kapustę. W misce łączymy ze sobą olej sezamowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i sos sojowy.
- Kapustę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą,
doprawiamy solą i pieprzem. - Kapustę gotujemy na parze przez około 6 minut lub podsmażamy na patelni grillowej, aż liście
zmiękną. Następnie przekładamy na półmisek. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki, z łososia formujemy małe gniazdka, a ogórka kroimy w cienkie słupki. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty. - W misce przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, odrobiną cukru i sokiem z limonki. Sosem polewamy każdą połówkę kapusty, a następnie dekorujemy sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekanym szczypiorkiem.