Kapusta pak choi na ciepło z jajkiem i wędzonym łososiem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Propozycja na pyszne śniadanie lub sałatkę lunchową z kapusty pach choi z jajkiem i wędzonym łososiem. To danie z powodzeniem można podać na wielkanocne śniadanie.
SKŁADNIKI
- 6 szt. kapusty pak choi
 - 3 ząbki czosnku
 - 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 1 łyżka sezamu
 - 6 jaj
 - 100 g łososia wędzonego
 - 1 świeży ogórek
 - 2 łyżki świeżego koperku
 - 1 limonka
 - 3 łyżki jogurtu greckiego
 - 1 łyżka szczypiorku
 - cukier brązowy
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marynujemy kapustę. W misce łączymy ze sobą olej sezamowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i sos sojowy.
 - Kapustę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą, 
doprawiamy solą i pieprzem. - Kapustę gotujemy na parze przez około 6 minut lub podsmażamy na patelni grillowej, aż liście 
zmiękną. Następnie przekładamy na półmisek. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki, z łososia formujemy małe gniazdka, a ogórka kroimy w cienkie słupki. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty. - W misce przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, odrobiną cukru i sokiem z limonki. Sosem polewamy każdą połówkę kapusty, a następnie dekorujemy sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekanym szczypiorkiem.