Portugalska zupa z kapusty i chorizo: przepis na caldo verde

2021-03-29
Portugalska zupa z kapusty i chorizo: przepis na caldo verde
Autor: thinkstockphotos.com Caldo verde, to portugalski kapuśniak o statusie potrawy narodowej. 
łatwy
30 min
4

Nazwa portugalskiego kapuśniaku pochodzi od wyrazów caldo, czyli zupa oraz verde, co oznacza zielony. Zielona zupa rodem z Portugalii przygotowywana jest z liści roślin kapustnych: kapusty, kapusty włoskiej lub jarmużu. Portugalczycy, tak jak i Polacy, nie wyobrażają sobie kapusty bez wieprzowiny. Dlatego smak caldo verde podkreśla chorizo - pikantna kiełbasa z wieprzowiny. Jeśli jednak nie jadacie mięsa, chorizo można zamienić na wędzone tofu lub po prostu dodać wędzonej papryki. Wypróbujcie pyszny przepis na zieloną zupę z Portugalii i cieszcie razem z bliskimi smakiem jesiennych warzyw!

SKŁADNIKI

  • 400 g włoskiej kapusty, tylko zielone liście, albo jarmużu, albo pół na pół
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 700 g ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • pętko wędzonej kiełbasy lub chorizo, w wersji wegetariańskiej opakowanie wędzonego tofu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. 
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać kiełbasę w całości i ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, wlać wywar warzywny (o tym jak przygotować bulion warzywny przeczytacie tutaj)  i zagotować. 
  • Gdy bulion się zagotuje, zmniejszyć gaz i całość gotować na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki zrobią się miękkie. 
  • Wyjąć z garnka kiełbasę, a ziemniaki, czosnek i cebulę ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.
  • Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną na plasterki kiełbasę i posiekaną kapustę, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotować kilka minut na średnim ogniu.
  • Na koniec wystarczy ozdobić zupę natką pietruszki i podać portugalski kapuśniak do stołu razem z pełnoziarnistą bagietką.