Ziemniaki z grilla w maśle czosnkowym – tak dobre, że kiełbasa może się obrazić

Ziemniaki z grilla w maśle czosnkowym – tak dobre, że kiełbasa może się obrazić
Autor: Shutterstock Podgotowane a następnie zgrillowane lub upieczone ziemniaczki nie mają sobie równych!
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Ziemniaki z czosnkowo-koperkowym masełkiem to grillowy przebój, który potrafi przyćmić nawet najsmaczniejszą kiełbasę. Najpierw delikatnie podgotowane, potem złociste i pachnące z grilla (albo piekarnika, gdy pogoda zawiedzie). Pasują do wszystkiego – mięsa, ryby, sałatki – a solo też robią furorę. Wegetariańska przekąska, której nikt się nie oprze. Nawet mięsożercy będą wyjadać z folii!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 6-8 ząbków czosnku
  • ok. 1/2 kostki masła
  • 1 koperek
  • sól
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki (w mundurkach ) średniej wielkości podgotować w wodzie na półmiękko.
  • Rozgnieść czosnek (6-8 ząbków), wymieszać z połową kostki miękkiego masła, solą i posiekanym koperkiem.
  • Ziemniaki przekroić na pół wzdłuż, położyć na kawałku folii aluminiowej. Na środek każdego ziemniaka nałożyć łyżkę masła z czosnkiem i zawinąć w folię.
  • Ułożyć na ruszcie i grillować przez 15-20 minut. Można je także upiec w piekarniku.
Jak rozpalić grill węglowy

Zalety grillowanych ziemniaków

Grillowane ziemniaki to królowie dodatków – skromni z natury, ale w dobrym towarzystwie potrafią błyszczeć jak gwiazda programu kulinarnego. Wystarczy odrobina masła czosnkowego i świeży koperek, by z niepozornego kartofelka zrobić coś, co znika z talerzy szybciej niż karkówka z rusztu. W przeciwieństwie do wielu grillowych dodatków nie wymagają finezji ani kosztownych składników – potrzebujesz kilku podstawowych rzeczy i trochę cierpliwości. A efekt? Czysta ziemniaczana magia.

Ziemniaki pieczone w folii mają w sobie to coś – ich wnętrze jest miękkie i kremowe, a skórka delikatnie przypieczona. Połączenie z aromatycznym masłem czosnkowym i koperkiem to klasyka, która nie zawodzi. Co więcej, możesz je łatwo dostosować do własnych upodobań – dodać ser, cebulkę, zioła albo ostre przyprawy. To danie, które wybacza eksperymenty i zawsze smakuje domem. I – co najważniejsze – nie potrzebujesz grilla gazowego ani żeliwnej patelni – zwykły piekarnik też da radę!

Nie można też pominąć ich walorów zdrowotnych (serio!). Ziemniaki same w sobie są pełne potasu, błonnika i witaminy C. A jeśli zamiast kilogramów majonezu czy smażonej kiełbasy postawisz na grillowane ziemniaczki z dodatkiem masła z ziołami – wygrywasz smakowo i dietetycznie. Idealne dla wegetarian, dzieci i tych, którzy po prostu mają dość chipsów z grilla. Te ziemniaki łączą pokolenia – smakują babci, studentowi i miłośnikowi keto (no, prawie).

Galeria: Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej