Ziemniaki z grilla w maśle czosnkowym – tak dobre, że kiełbasa może się obrazić

Dieta bezglutenowa
Ziemniaki z czosnkowo-koperkowym masełkiem to grillowy przebój, który potrafi przyćmić nawet najsmaczniejszą kiełbasę. Najpierw delikatnie podgotowane, potem złociste i pachnące z grilla (albo piekarnika, gdy pogoda zawiedzie). Pasują do wszystkiego – mięsa, ryby, sałatki – a solo też robią furorę. Wegetariańska przekąska, której nikt się nie oprze. Nawet mięsożercy będą wyjadać z folii!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 6-8 ząbków czosnku
- ok. 1/2 kostki masła
- 1 koperek
- sól
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki (w mundurkach ) średniej wielkości podgotować w wodzie na półmiękko.
- Rozgnieść czosnek (6-8 ząbków), wymieszać z połową kostki miękkiego masła, solą i posiekanym koperkiem.
- Ziemniaki przekroić na pół wzdłuż, położyć na kawałku folii aluminiowej. Na środek każdego ziemniaka nałożyć łyżkę masła z czosnkiem i zawinąć w folię.
- Ułożyć na ruszcie i grillować przez 15-20 minut. Można je także upiec w piekarniku.
Zalety grillowanych ziemniaków
Grillowane ziemniaki to królowie dodatków – skromni z natury, ale w dobrym towarzystwie potrafią błyszczeć jak gwiazda programu kulinarnego. Wystarczy odrobina masła czosnkowego i świeży koperek, by z niepozornego kartofelka zrobić coś, co znika z talerzy szybciej niż karkówka z rusztu. W przeciwieństwie do wielu grillowych dodatków nie wymagają finezji ani kosztownych składników – potrzebujesz kilku podstawowych rzeczy i trochę cierpliwości. A efekt? Czysta ziemniaczana magia.
Ziemniaki pieczone w folii mają w sobie to coś – ich wnętrze jest miękkie i kremowe, a skórka delikatnie przypieczona. Połączenie z aromatycznym masłem czosnkowym i koperkiem to klasyka, która nie zawodzi. Co więcej, możesz je łatwo dostosować do własnych upodobań – dodać ser, cebulkę, zioła albo ostre przyprawy. To danie, które wybacza eksperymenty i zawsze smakuje domem. I – co najważniejsze – nie potrzebujesz grilla gazowego ani żeliwnej patelni – zwykły piekarnik też da radę!
Nie można też pominąć ich walorów zdrowotnych (serio!). Ziemniaki same w sobie są pełne potasu, błonnika i witaminy C. A jeśli zamiast kilogramów majonezu czy smażonej kiełbasy postawisz na grillowane ziemniaczki z dodatkiem masła z ziołami – wygrywasz smakowo i dietetycznie. Idealne dla wegetarian, dzieci i tych, którzy po prostu mają dość chipsów z grilla. Te ziemniaki łączą pokolenia – smakują babci, studentowi i miłośnikowi keto (no, prawie).
Galeria: Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu