Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto
2020-08-18
łatwy
30 min
4
Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto to pomysł na aromatyczne ziemniaki do obiadu. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do mięs, ale latem najlepiej smakują z sadzonym jajkiem i szklanką schłodzonej maślanki.
Nadal głodni? Polecamy:
Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 1 pęczek szczypiorku
- 1-2 zielone ogórki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Następnie odcedzić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.
- Na wierzchu ziemniaków rozłożyć masło i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 30-35 minut.
- Gdy ziemniaki będą miękkie zwiększyć temperaturę do 200 st. C na kilka minut, aby się przyrumieniły.
- Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zblendować. Odcedzić na sicie nadmiar wody, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Szczypiorek posiekać bardzo drobno i wymieszać z ogórkami. Ziemniaki podawać polane pesto.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?