Mąka kasztanowa: właściwości, zastosowanie, przepisy
Mąka kasztanowa to gatunek mąk orzechowych. Ten rodzaj mąki ma dwie zalety: brak glutenu i wysoką plastyczność. Co można zrobić z mąki kasztanowej? Z mąki kasztanowej można upiec nieomal wszystko. Jej orzechowy smak to dodatkowy walor, szczególnie w wypiekach ciastkarskich.
Spis treści
Wartość odżywcza mąki kasztanowej
Maka z owoców kasztanowca jadalnego to jedno z najlepszych źródeł energii. Porcja 100 g mąki kasztanowej zawiera aż 3 g białka, 2 g tłuszczu, 37 g węglowodanów i 7 g błonnika.
Jednocześnie porcja 100 gram mąki kasztanowej dostarcza 370 kcal. To dużo, jednak dzięki wysokiej zawartości błonnika cukier w niej zawarty uwalnia się powoli i syci na długo.
Mąka z jadalnych kasztanów jest produktem zalecanym w diecie cukrzycowej ze względu na korzystną wartość indeksu glikemicznego IG. Dla porównania, tradycyjna mąka pszenna oznaczona jest indeksem w wysokości 85, a dla mąki kasztanowej indeks glikemiczny wynosi 65.
Dostarcza także sporo witaminy A, C, E oraz z grupy B – w tym B1, B2, B3, B5, B6. Jednocześnie jest świetnym źródłem bioflawonoidów oraz garbników, a także kwasu foliowego.
Własności mąki kasztanowej
Ze względu na zawartość cennych dla ludzkiego organizmu witamin i minerałów warto przynajmniej cześć mąki pszennej zamienić na mąkę kasztanową. Kwas foliowy, który znaleźć można w jej składzie to bezcenny element diety dzieci oraz każdej kobiety. Ponadto dzięki licznym minerałom, takim jak miedź, magnez, cynk, potas, fosfor, czy żelazo dostarczanym przez mąkę kasztanową poprawia się odżywienie organizmu wygląd skóry oraz włosów. Składniki odżywcze mąki kasztanowej wpływają na poprawę wzroku, wspomagają wzrost dzieci i młodzieży. Z tego względu mąka kasztanowa polecana jest kobietom planującym macierzyństwo oraz kobietom w okresie menopauzalnym.
Mąka kasztanowa to produkt szczególnie wartościowy dla osób chorych na celiakię. Mąka kasztanowa jest naturalnie produktem bezglutenowym, dzięki czemu w kuchni przyrządzić można przy jej pomocy pyszne posiłki dla chorych na chorobę trzewną.
Zastosowanie mąki kasztanowej
Najczęściej mąka kasztanowa ze względu na swój słodkawy i orzechowy posmak stosowana jest do przygotowywania wybornych deserów. Można ją także dodawać do naleśników, biszkoptów tłuszczowych i kruchych ciastek, a także makaronów domowych oraz do chleba. Mąka kasztanowa doskonale komponuje się smakiem wanilii, czy czekolady.
Polecamy: Czekoladowe ciasto kasztanowe
Mąka podczas pieczenia nieco ciemnieje, ale też uwydatnia swój specyficzny, słodki i orzechowy smak. Idealnie komponuje się z dodatkiem cynamonu, przypraw korzennych oraz wanilii.
Wypróbuj także: Castagnaccio - pyszne, włoskie ciasto kasztanowe z piniami i rozmarynem
W daniach wytrawnych idealnie pasuje do grzybów leśnych, ciemnych mięs, ale także świetnie współgra z ciecierzycą i dynią w połączeniu z orientalnymi przyprawami.
Gorąco polecamy: Bezglutenowy makaron z mąki kasztanowej do sosów mięsnych, grzybowych i serowych