Kuskus z brzoskwiniami i orzechami - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kuskus to rodzaj kaszy charakterystyczny dla kuchni arabskiej. Można zjadać go z mięsem, rybą lub z owocami czy orzechami. Tym razem proponujemy kuskus z brzoskwiniami i orzechami - uniwersalne danie, które można jeść samodzielnie lub jako dodatek np. do pieczonego kurczaka. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można je również jadać na zimno jako sałatkę.
Polecamy też:
Kalafior z sosem brzoskwiniowym - pyszny dodatek lub samodzielne danie
Marchewki duszone w brzoskwiniowym sosie
Sałatka z kurczaka z miodem i brzoskwiniami
Sałatka z migdałami w sosie brzoskwiniowym
Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami
SKŁADNIKI
- 2 brzoskwinie
- ¼ szklanki siekanych orzechów (włoskich lub laskowych)
- 1 i ¼ szklanki wywaru z jarzyn
- ¼ szklanki siekanej cebuli
- pół łyżeczki soli
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 160 g kuskusu
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie przekrój na pół, wyjmij pestki. Ułóż na blaszce wysmarowanej lekko tłuszczem i piecz w piekarniku przez 3-4 minuty, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni teflonowej, bez użycia tłuszczu, podpraż orzechy – nie dłużej niż 5 minut, tyle wystarczy, by się przyrumieniły.
- Następnie przełóż je do średniego rondla i dodaj brzoskwinie, wywar, cebulę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, przykryj i odstaw na 5 minut. Dodaj natkę, wymieszaj.
- Przygotuj kuskus według wskazówek na opakowaniu.
- Podawaj kuskus na gorąco z masą brzoskwiniowo-orzechową.
- Potrawę można podać jako dodatek do pieczonego kurczaka.