7 zaskakujących właściwości płatków owsianych
Płatki owsiane są bardzo zdrowe i warto wprowadzić je do swojej diety. Oprócz zdrowotnych właściwości, posiadają też inne, o których być może nie miałeś pojęcia! Przedstawiamy 7 zaskakujących właściwości płatków owsianych.
Spis treści
Płatki owsiane - jak je przygotować?
Płatki owsiane są bardzo zdrowe, a do tego odpowiednio przyrządzone są też przepyszne! Można je jeść ze świeżymi lub suszonymi owocami i można je gotować na mleku lub wodzie.
Zaskakujące właściwości płatków owsianych
Z pewnością warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu, bo mają mnóstwo właściwości, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Przedstawiamy 7 najbardziej zaskakujących właściwości płatków owsianych:
Płatki owsiane zawierają podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne!
Płatki owsiane mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów! A wszystko to dzięki błonnikowi, który jest w nich zawarty.
Owsianka zawiera jest też doskonałym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych i żelaza. Zawiera też szeroką gamę witamin (m.in. witaminy B6, B1), minerałów i przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia!
Płatki owsiane są idealne dla chorych na cukrzycę. Wpływają bowiem na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi! Rozpuszczalny błonnik przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi.
Owsianka chroni też układ pokarmowy, dzięki zdolności tworzenia śluzu, który leczy podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego!
Płatki owsiane pomagają także w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi. To znów dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi. W owsiance jest go znacznie więcej niż w pszenicy, ryżu czy kukurydzy.
Z płatków owsianych można zrobić peeling lub mydło, które świetnie działa na skórę i problemy skórne! Wystarczy zmielić płatki z wodą i sodą oczyszczoną.