Ziemniaki zapiekane z cukinią i papryką - pyszna i efektowna zapiekanka warzywna

Ziemniaki zapiekane z cukinią i papryką - pyszna i efektowna zapiekanka warzywna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zapiekanka warzyw pokrojonych na plasterki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki zapiekane z cukinią i papryką to rodzaj pionowego gratin, czyli warzyw pokrojonych na cienkie plasterki i zapieczonych razem. Dodatek masła czyni warzywa delikatnymi, uwalnia z nich całą potęgę smaku. Pyszne i proste danie do zrealizowania od zaraz!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry. 

  • Pomidory, cukinie i papryki pokroić na plasterki. Młodych cukinii o cienkiej skórce nie należy obierać. 

  • Masło stopić i posmarować nim naczynie do zapiekania.

  • W naczyniu układać począwszy od brzegów, pionowo, naprzemiennie plastry ziemniaków, cukinii, pomidorów i papryki.

  • Na koniec posmarować stopionym masłem i doprawić ziołami, solą i pieprzem. 

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-40 minut. 

  • Podawać jako samodzielne danie z sosem jogurtowym lub jako dodatek do pieczonego mięsa. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5