Sos chrzanowy z suszonymi morelami i migdałami - aromatyczny dodatek do mięs
Zapiekanka z tuńczykiem: przepis na zdrowe i tanie danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ryż, tuńczyk i parę innych składników i pożywny i niedrogi obiad gotowy!
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zapiekanka z tuńczykiem to proste a zarazem smaczne danie. Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja - na każdą z tych okazji, i jeszcze na wiele innych, zapiekanka będzie idealnym pomysłem. Oto przepis na zapiekankę z ryżu z tuńczykiem.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać pokrojony czosnek i suchy ryż. Smażyć chwilkę, zalać gorącym bulionem, dusić do wchłonięcia płynu.
Tuńczyka odsączyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić dość drobno. Wymieszać tuńczyka, pomidory i ryż, doprawić do smaku pieprzem i ziołami. Wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 190°C.
Wersja z makaronem: makaron (w ulubionym kształcie) ugotować w lekko osolonym wrzątku prawie do miękkości, wymieszać z pozostałymi składnikami. Dalej postępować jak wyżej.