Zapiekanka z tuńczykiem: przepis na zdrowe i tanie danie

Zapiekanka z tuńczykiem: przepis na zdrowe i tanie danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryż, tuńczyk i parę innych składników i  pożywny i niedrogi obiad gotowy!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z tuńczykiem to proste a zarazem smaczne danie. Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja - na każdą z tych okazji, i jeszcze na wiele innych, zapiekanka będzie idealnym pomysłem. Oto przepis na zapiekankę z ryżu z tuńczykiem.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu

  • 2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego (np. z 1/2 kostki)

  • 1 duża cebula

  • 1 mały ząbek czosnku

  • oliwa

  • 1 puszka tuńczyka

  • 2-3 pomidory

  • sól (niekoniecznie, jeżeli tuńczyk jest bardzo słony)

  • pieprz ziołowy, tymianek, bazylia, natka pietruszki

  • 1 jajko

  • starty żółty ser

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać pokrojony czosnek i suchy ryż. Smażyć chwilkę, zalać gorącym bulionem, dusić do wchłonięcia płynu.

  • Tuńczyka odsączyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić dość drobno. Wymieszać tuńczyka, pomidory i ryż, doprawić do smaku pieprzem i ziołami. Wymieszać z roztrzepanym jajkiem.

  • Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 190°C.

    Wersja z makaronem: makaron (w ulubionym kształcie) ugotować w lekko osolonym wrzątku prawie do miękkości, wymieszać z pozostałymi składnikami. Dalej postępować jak wyżej.

Ocena: 3,4