Wegetariańska zapiekanka ryżowa: łatwa, sycąca, pyszna
Wegetariańska zapiekanka ryżowa jest łatwa, sycąca, pyszna. Ta zapiekanka w stylu meksykańskim skradnie wasze serca. Pyszny pomidorowy i bardzo esencjonalny sos oraz ciągnący się ser, sprawiają, że chce się więcej i więcej.
Zapiekanka przyjaciółka zapracowanych
Zapiekanki mają tę zaletę, że można je przygotować z rzeczy wcześniej ugotowanych. Również z tego, co nam zostało z poprzedniego dnia. Ale najważniejsze, ich przygotowanie można podzielić na 2 etapy: przyrządzenie i pieczenie. Przyrządzenie zapiekanki można wykonać dzień wcześniej, a tylko przed podaniem zapiec. To świetne rozwiązanie dla ludzi pracujących poza domem. Wyobraźcie to sobie, wracacie zmęczeni i głodni. Otwieracie lodówkę, wyjmujecie foremkę z zapiekanką, wstawiacie do piekarnika i idziecie pod prysznic, albo zajmujecie się dziećmi, albo wychodzicie z psem na spacer. A zapiekanka dojrzewa, pęcznieje i pyszni się w piekarniku. Teraz wystarczy ją tylko wyjąć i przełożyć na talerze. Gotowe!
Bądźcie sprytne, bądźcie zaradni i w tygodniu częściej korzystajcie z przepisów na zapiekanki. Polecamy Wam wybór najlepszych przepisów Zapiekanki z kaszą: TOP przepisy z gryczaną, jęczmienną, manną i jaglaną oraz Zapiekanki z makaronem: 22 najlepsze przepisy na tani obiad
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 8 ząbków czosnku, posiekanych
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 220 g sosu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 limonka, tylko wyciśnięty sok
- 2 łyżki serka śmietankowego lub serka mascarpone
- 4 szklanki GOTOWANEGO białego ryżu, tj. około 350 g suchego ryżu
- 1 puszka czarnej fasoli, odsączonej
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
- 1 puszka fasoli białej, odsączonej
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 3 łyżeczki kminku mielonego
- 1/4 łyżeczki cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki sera żółtego, startego + jeszcze trochę do podania
- chipsy tortilla, do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją - ilość niegotowanego ryżu różni się w zależności od marki. Będziemy potrzebować 4 szklanek gotowanego ryżu.
- Podczas gotowania ryżu rozgrzej dużą patelnię lub szeroki rondel z grubym dnem. Najlepszy jest garnek żeliwny.
- Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż czerwoną cebulę, czosnek i paprykę przez 8-12 minut, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
- Dodaj pomidory z puszki, duś dodatkowe 3 minuty.
- Dodaj odsączoną fasolę, 4 szklanki gotowanego ryżu, sok z limonki, sos pomidorowy, chili w proszku, kminek, cayenne, serek śmietankowy i 1/2 szklanki sera żółtego.
- Dodaj sól do smaku.
- Przełóż do naczynia do zapiekania lub pozostaw w żeliwnym naczyniu żaroodpornym. Posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut.
- Podawać z chipsami tortilla.